Autószűrők és azok különböző típusai és szerepei

Ha a dohányosok tüdejéről készült fotóktól megijed, a koszos autószűrőkről készült képek valószínűleg ugyanúgy megijesztik majd. 

Lehet, hogy már ismeri autója belső terét, de vajon mennyire ismeri a motorháztető alatti részeket? Az autómotorok nem működnek megfelelően tiszta üzemanyag, levegő és olaj nélkül. A szűrők felelősek a motor tisztaságának fenntartásáért, mivel távol tartják a szennyeződéseket, miközben átengedik a tiszta folyadékokat és levegőt.

A mai járművekben különböző típusú szűrőket használnak, ezek a következők:

Légszűrők 

A piszkos légszűrő az oka annak, hogy a régebbi autók motorjai gyakran füstölögnek és fekete füstöt eregetnek. Jóval azelőtt, hogy egy új autó füstöt pöfékelne, a motorellenőrző lámpa fel fog gyulladni, mivel a légszűrő már elhasználódott. 

Autószűrőkről
Légszűrő a Ford Escort

A légszűrők egyszerű légbeszívó alkatrészek, amelyek biztosítják, hogy a motorba jutó levegő mentes legyen a szennyeződésektől. Ez a szűrő távol tartja az útszűrőt, a vizet, a bogarakat, a szennyeződéseket, a polleneket és bármi mást, ami befújhat az autó hűtőrácsába. 

Az autó légszűrői a legegyszerűbben és legkönnyebben tisztítható vagy cserélhető alkatrészek közé tartoznak. 

Kabin szűrők 

Nem számít, hogy használja-e az autó légkondicionálóját vagy sem, mert az utastéri légszűrő megtartja a polleneket, a port és más légszennyező anyagokat a levegőből, amelyet vezetés közben belélegzel. 

Mit csinál a kabin légszűrő, és hogyan működik az autó váltóáramú rendszere?

Ez az utastéri légszűrő a szellőzőrendszer egyik része. Ez az a téglalap alakú szűrő, amely távol tartja a kipufogógázokat, a port, a szennyeződéseket, a leveleket, a bogarakat és a polleneket az autó belsejében lévő levegőből. 

Az utastéri légszűrők megakadályozzák azt is, hogy a szennyeződések eltömítsék a jármű klímaberendezését. Ezek az autószűrők a műszerfal alatt, a kesztyűtartó hátsó részén vagy a motorháztető alatt találhatók. 

Üzemanyag szűrők 

Az üzemanyag abban a pillanatban még tiszta, amikor elhagyja a finomítót. Ezután kerül a benzinkutak tartályaiba és a teherautókba, ahol szennyeződéseket vehet fel, mielőtt a járművekbe kerülne. Az üzemanyagszűrők távol tartják a vizet, a szennyeződéseket és a szennyeződéseket az autó motorjától. 

Az üzemanyagszűrők az üzemanyagvezetékben található patronok. A patronban van egy szűrő, amely felfogja a rozsdát, a szennyeződéseket és az üzemanyagban lévő egyéb szennyeződéseket, mielőtt az üzemanyag befecskendezőbe kerülne. 

Ha eljött az ideje az üzemanyagszűrő cseréjének, előfordulhat, hogy a járműve a szokásosnál lassúbb lesz, vagy hirtelen, minden ok nélkül tüzelési hiba keletkezik. Sok gyártó javasolja, hogy az autó üzemanyagszűrőit 30 000 mérföldenként vagy kétévente cserélje ki, attól függően, hogy melyik következik be előbb. 

Olvassa el a következő cikket is: Az ékszíj, a szerpentinszíj és a vezérműszíj áttekintése

A legtöbb járműmotorban manapság gyakran két-három szíj található. Gyakori, hogy találunk egy vezérműszíjat, egy szerpentinszíjat és egy vagy két ékszíjat. Sok autótulajdonos gyakran összezavarodik e három között. Ezért fontos, hogy tisztában legyen a különbségekkel és a konkrét funkcióikkal. 

Olajszűrők

Az olajra a motor különböző alkatrészeinek kenéséhez van szükség, amelyek együtt dolgoznak a jármű működéséhez. Olaj nélkül a motor gyorsan túlmelegszik, és az alkatrészek idő előtt elhasználódnak. Amikor azonban az olaj kering a motorban, az elszennyeződhet. 

Az olajszűrők a motor működése közben távol tartják a szennyeződéseket és a törmeléket az olajtól. Az autó üzemanyag-fogyasztása, a motor élettartama és zavartalan működése szempontjából kulcsfontosságú, hogy megfelelően működő olajszűrővel rendelkezzen. 

A Silux autószűrők mind a négy típusa zavartalanul működteti járművét, hogy Ön mindig gondtalanul és biztonságosan vezethessen. 

Bejegyzés ugyanabból a kategóriából: