Hőszigetelés 2022-ben profi módon

Nem túlzás azt mondani, hogy a 2022-es év az energiaárakról szól. Egy néhány évvel ezelőtt ez még nem nagyon volt téma. Mindenki teljes gőzzel fűtött és nem nagyon gondolkodott a hó végén fizetendő villandy vagy gázszámla végösszegéről. A világpolitika azonban 2022 tavaszán mondhatni kicsit felfordult és egyre inkább kezdenek középpontba kerülni az olyan beszélgetések, amelyek során a növekvő energiaárakról panaszkodunk. Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Közgazdaságtani bevezető

Ti is láttátok? Németországban bizonyos helyeken akár 2 eurót is elkérhetnek egy liter benzinért. Ez azért kicsit túlzás. Főleg akkor ha átváltjuk forintra. Nem nagyon van elrugaszkodva a földtől az a gondolat sem miszerint attól tartunk, hogy télen többet kell majd fűtésre költeni. Az energia árának változása megjósolhatatlan folyamat, mert nagyon sok tényezőtől függ. A változást általában a kereslet és a kínálat eltolódása okozza, azonban ezen folyamatok mögött komplex gazdasági jelenségeket kell keresnünk. Új földgáz és kőolaj források megtalálására folyamatosan vannak kezdeményezések és valószínűsíthetjük, hogy találnak is néha új mezőket. Logikusan gondolkodva ekkor a piaci árnak csökkeni kellene, hiszen nő a kínálat. Ez viszont egyáltalán nem biztos. Egy néhány száz évvel ezelőtt még lehetett ilyen egyszerű párhuzamokat húzni, mára viszont olyan mértékben elbonyolodtak a gazdasági folyamatok, hogy lehetetlen egyszerűen kiszámolni a jövőbeni energiaárakat. Sokan továbbá a nyersanyag tőzsdék jelenlétével magyarázzák az árak kiszámíthatatlanságát. Egy hordó olaj ára nem csupán attól függ, hogy a kitermelés közvetlen közelében mennyit adnak érte, hanem az mint kereskedett termék megjelenik a tőzsdéken és egy jóval erőteljesebb keresleti/kínálati dinamika fogja meghatározni az árat. Ha viszont ennyire ki vagyunk téve az energiaárak manipulációja okozta kilengéseknek, akkor csak egy módon tudunk védekezni. Jól kell szigetelni a lakásainkat és házainkat, mert így lehet minimalizálni a fűtés költségeit.

Jól kell szigetelni a lakásainkat és házainkat, mert így lehet minimalizálni a fűtés költségeit.

Nyáron készülvén a télre

Nyáron keveseknek jut eszébe, hogy milyen hideg is szokott decemberben valamint januárban lenni. Mindenki nagy nyugalommal szürcsöli a koktélokat a Balaton partján és azt mondja magában: “A hídon átkelünk majd ha odaértünk”. Magyarul elodázzuk a problémákat. Amint viszont elkezd hűlni a levegő és egyre közelebb kerülnek a hideg téli esték a probléma fokozatosan égetőbbé válik. Érdemes lehet tehát nyáron elkezdeni gondolkodni a megfelelő szigetelési megoldások kialakításáról. Ha valaki vizuálisabb típus érdemes lehet felkeresni egy közeli áruházat, ahol életnagyságban láthatjuk a nyílászárókat és kicsit tudunk tervezni velük a beépítést illetően. A további szigetelési megoldásokról az interneten cikkek százait olvashatjuk és már a videómegosztó platformok is hatalmas segítségként szolgálhatnak azoknak, akik teljesen avatatlanok a szigetelések, ajtók és ablakok terén.

Szigetelés profi módon

Aki a belvárosban valamilyen nagypolgári lakásban lakik nagyon jól ismeri a szelelő nyílászárók problémáját. Nincs is rosszabb annál, mint amikor a fagyos utcáról hazaérve azt tapasztaljuk, hogy otthon sincs túl meleg. Ezt általában a rosszul szigetelt fa ablakok okozzák és az ilyen lakástulajdonosoknak érdemes lehet áttérni az alumínium ablakok adta szigetelési megoldásokra. Ezek a modern nyílászárók nagyon jól funkcionálnak a téli hidegben is. Sokkal pontosabb illeszkedéseket lehet velük elérni és ha összevetjük a fával, akkor arra jövünk rá, hogy az alumínium sokkal lassabban vetemedik meg mint a régi típusú fából készült ajtók és ablakok. Nem véletlen tehát, hogy a fa egyre ritkábban kap szerepet, amikor is modern ajtókat és ablakokat gyártanak. Nem beszélve továbbá a környezetünk megóvásáról sem. Belegondoltál már abba, hogy egy ház beablakozásához hány fát kellett kivágni? Szóval ezekre a problémákra adhat megoldást az alumínium.

A helyzet a gyakorlatban sajnos nem ilyen egyszerű, mert bizonyos, általában műemléknek minősített épületek esetében a fémből készült nyílászárók beépítése tilos. Ezeket a szabályokat mindenképp tanulmányozzuk át mielőtt beszerezzük az új ablakokat és ajtókat, máskülönben nagy meglepetések érhetnek minket.

A 2022-es tél minden bizonnyal hideg lesz és érdemes lehet már akár néhány hónappal a fűtési szezon megindulása előtt elkezdeni foglalkozni a kérdéssel. Az alumínium bizonyos esetekben drága is lehet, de ha sikerül egy kicsit lefaragni a számlákból, akkor már nem is fog annyira fájni a befektetett plusz pénz.

Bejegyzés ugyanabból a kategóriából: