Nyomtatás
Tartalomjegyzék
Házi praktikák
Májtisztító kúra:
Megfázás, torokfájás, tüszős mandula/garatgyulladás:
Arcüreggyulladás, megfázás:
Felfázás, hólyaghurut, petefészekgyulladás:
Ízületi és izomfájdalmak, hátfájás, lapockatáji fájdalom, a váll és a karok fájdalma:
Pattanásos (aknés) bőr, furunkulus, tályog:
Fülfájás, középfülgyulladás:
Körömgomba kezelése:
Minden oldal
Kedves Látogató!

Ezen az oldalon jól kipróbált, egyszerű, és bárki számára elérhető házi gyógymódokat gyűjtöttem össze. Természetesen egyik sem helyettesíti az orvosi vagy a természetgyógyászati  kezeléseket, de ha nem nagy a baj, vagy messze a segítség, akkor érdemes kipróbálni, mert segíthet.

Amennyiben Ön régóta fennálló vagy gyakran visszatérő betegségben szenved, feltétlenül kérje ki szakember tanácsát, mert ilyen esetekben mindig összetett probléma áll a háttérben. A cél mindig az okok megszüntetése, mert a tüneti kezelés csak átmeneti javulással jár.

Bármilyen kérdése vagy problémája van, forduljon hozzám bizalommal, örömmel segítek!


Májtisztító kúra:

(Dr. Hulda Clark nyomán)

Ha megtisztítjuk a májat az epekövektől, az emésztés drámaian meg fog javulni, ami az egészség alapja. Hihetetlen, de a kúra megszünteti a váll, a felső végtagok és a hát fájdalmát. Sokkal több energiát és jobb hangulatot eredményez. Tapasztalatok szerint javulást hozhat bizonyos allergiás tünetek esetében is.
A májban lévő epecsatornák megtisztítása a leghatásosabb módszer, amit a szervezet egészsége érdekében megtehetünk.
A máj munkája, hogy naponta 1-1,5 liter epét termeljen. A máj tele van kis csatornákkal, amelyek az epét a nagyobb epevezetékbe szállítják. Az epehólyag az epevezetékhez csatlakozik, és víztárolóként működik. Ha zsírt vagy proteint fogyasztunk, az arra készteti az epehólyagot, hogy körülbelül 20 perccel később kiürítse magát, a tárolt epefolyadék pedig befejezi az útját az epevezetéken keresztül a bélbe jutva.
Rengeteg embernél, beleértve a gyerekeket is, az epéhez tartozó csatornák tele vannak epekövekkel. Néhányuk kisebb-nagyobb panaszokat okoz, de némelyik tünetmentes marad. Ha az epehólyagot ultrahanggal vagy röntgennel megvizsgálják, semmit nem fognak találni. Általában a kövek nem is az epehólyagban helyezkednek el.
De nem csak emiatt nem láthatók, hanem azért sem, mert a legtöbbjük túl kicsi, és nem meszesedett még el, ezért a röntgensugarak áthatolnak rajta. Több, mint fél tucat fajtája létezik az epeköveknek. A legtöbbjükben koleszterinkristályok vannak. Lehetnek feketék, vörösek, fehérek, zöldek vagy barnák. A zöldek a rájuk tapadt epétől kapják a színüket.  Más kövek sok kisebb kőből állnak össze, ami azt mutatja, hogy az utolsó tisztítás után valamikor újra egyesültek.
Minden egyes kő belsejének legmélyén egy halom baktérium található, ami a kutatások szerint azt sugallja, hogy a kő egy elpusztult parazitából kezdhetett el formálódni. Ahogy a kövek nőnek, és egyre nagyobbak lesznek, a májban lévő nyomás miatt kevesebb epe termelődik. Képzeljük el ezt a helyzetet. Olyan, mintha a kerti locsolócsőben márványdarabok lennének. Sokkal kevesebb víz folyna ki belőle, ami csökkentené a lehetőséget arra is, hogy a csőből kilövelljenek a márványdarabok. Az epekövek miatt nagyon kevés koleszterin tudja csak elhagyni a testet, ezért a koleszterinszint megemelkedhet.

Végezzük el a májtisztító kúrát évente kétszer.

Hozzávalók
 • Keserűsó 4 evőkanál
 • Olívaolaj 1,1 dl (a lazább olívaolajat könnyebb lenyelni)
 • Piros grapefruit frissen, kézzel facsart leve 1 nagy vagy 2 kisebb gyümölcs leve (kb. 2 dl)
 • fél literes üveg kupakkal

 • Lehetőleg szombaton kezdjük el a májtisztítást, hogy tudjunk utána egy napot pihenni.
 • Ne szedjünk be előtte semmi olyan gyógyszert vagy vitamint, amit nem muszáj, mert azok csökkenthetik az eredményt.
 • Teljesen zsírmentes reggelit és ebédet fogyasszunk. Például kását gyümölccsel, gyümölcslevet, mézes vagy lekváros kenyeret vaj nélkül, sütőben sült burgonyát vagy nyers zöldségeket, csak sóval. Ne igyunk tejet sem. És tilos bármiféle felvágott, májkrém, vagy hús. Így az epe megsokszorozódik, és nő a nyomás a májban. A nagyobb nyomás pedig több követ fog kipréselni.

14.00:
Mostantól ne együnk, és ne igyunk semmit. Ha ezt a szabályt felrúgjuk, később rosszul érezhetjük magunkat.

18.00:
Készítsük el a keserűsóoldatot. Oldjunk fel 1 evőkanállal 2 dl langyos vízben. Ezt még háromszor kell majd megcsinálni (20 órakor, reggel 6 és 8 órakor).
Igyuk meg a 2 dl keserűsó oldatot Adhatunk hozzá egy kávéskanál C-vitamin port, hogy javítsuk az ízét. Megihatunk utána pár korty vizet, vagy kiöblíthetjük a szánkat, esetleg bekaphatunk 1  szem gyümölcsös  rágót (mentolosat TILOS!!)
Tegyük ki az olívaolajat és a grapefruitlevet melegedni.

20.00:
Ismét igyunk meg ugyanannyi keserűsós vizet. Délután két óra óta nem evett, de nem fog éhséget érezni. A siker érdekében rendkívül fontos az időpontok pontos betartása!

21.45:
Öntsünk 1  dl olívaolajat egy jól záródó edénybe. Adjuk hozzá a legalább 1,5-2 dl grapefruit levet, melyből előzőleg villával kiszedtük a rostokat. Zárjuk le, és rázzuk jól össze, amíg teljesen vízszerű folyadékot nem kapunk. Menjünk el WC-re többször is, ha kell, még akkor is, ha emiatt egy kicsit késik a következő időpontunk. 15 percnél több késés azért ne legyen.

22.00:
Igyuk meg az elkészített italt. Ha szívószálat használunk, könnyebben meg tudjuk inni a folyadékot. Ihatjuk az ágy mellett rögtön, de mindenképp állva, lassan, kb. 5 perc alatt (nagyon öreg vagy beteg emberek elhúzhatják 15 percig is). Utána azonnal feküdjünk le. Ha ezt nem tesszük meg, lehet, hogy semmilyen eredményt nem érünk el. Minél hamarabb fekszünk le, annál több kő fog távozni a szervezetünkből. Ahogy lenyeltük az utolsó kortyot, menjünk az ágyba, és feküdjünk le. A hátunkra feküdjünk, a fejünk alatt legyen minél több párna, és maradjunk mozdulatlanul legalább 20 percig. Koncentráljunk arra, ami a májban történik. Ezt érezni is fogjuk (fájdalom nélkül), mert a keserűsó megnyitotta a csatornákat. Igyekezzünk minél hamarabb elaludni.

A következő reggel- 6.00 órakor- igyuk meg a harmadik adag keserűsós vizet. Ha hányingerünk van, várjuk meg, amíg elmúlik, mielőtt meginnánk az adagot. Csepegtethetünk bele néhány csepp frissen facsart citromlevet.

Feküdjünk vissza.

2 órával később igyuk meg a negyedik (utolsó) keserűsóoldatot. Nyugodtan feküdjünk vissza pihenni.

További 2 óra múlva elkezdhetünk enni. Először csak egy kis gyümölcslevet igyunk. Fél óra múlva már gyümölcsöt is fogyaszthatunk. Egy órával később pedig már ehetünk rendesen, de ne túl nehezet. Vacsorára már teljesen rendben leszünk.
Mennyire voltunk sikeresek? Reggelre hasmenés várható. Vegyünk magunkhoz egy elemlámpát, hogy a székletben megtaláljuk az epeköveket. Keressünk zöldeket, mert ezek bizonyítják, hogy valódi epeköveket és nem ételmaradványokat látunk. Csak a májban lévő epe zöldborsó színű. A koleszterintartalom miatt az epekövek a széklet fölött fognak úszkálni.
Sok-sok epekőtől kell megszabadulni, hogy az allergiák és a hátfájdalom tartósan megszűnjön. Az első tisztítás akár napokra megszabadíthat minket tőlük, de ahogy a hátsó traktusban lévő kövek előrejutnak, újra előjönnek a régi tünetek.
A teljes siker érdekében az első évben tanácsos a kúrát 2 havonta megismételni, utána már elég évente kétszer elvégezni. Soha ne végezzük azonban olyankor, ha betegek vagyunk!


Néha az epecsatornák tele vannak koleszterinkristályokkal, amelyek még nem formálódtak kövekké. Ezek úgy néznek ki, mint a „pelyva”, ahogy a WC-ben a folyadék tetején úszkálnak. Barnás színűek lehetnek, tele koleszterinkristályok millióival. Ezektől a pelyváktól legalább annyira fontos megszabadulni, mint a kövektől.
A kúra teljesen biztonságos, ám amennyiben Önnek 1,5-2 cm-es vagy ennél nagyobb epekövet diagnosztizáltak, már ne fogjon bele a kúrába. Amennyiben nem rendelkezik erre vonatkozó információval, a biztonság kedvéért csináltasson egy hasi UH vizsgálatot. Amennyiben az UH nem mutat 1,5 cm-esnél nagyobb követ bátran belefoghat a kúrába. (Akkor is érdemes elvégezni ha egyáltalán nem mutathatók ki kövek, hiszen ennél egyszerűbben és olcsóbban nem lehet megelőzni az epekövek kialakulását.)
Ez az eljárás ellentmond sok modern orvosi nézőpontnak. Az epekövek szerintük az epében formálódnak, és nem a májban. Szerintük csak pár darab fordulhat elő, és nem ezrek.
A fájdalmat nem kötik össze mással, csak az epegyulladással. Könnyű megérteni, hogy miért gondolják ezt: amikor akut fájdalom alakul ki, akkor már van néhány kő az epehólyagban, és már elég nagyok és meszesek ahhoz, hogy röntgennel látni lehessen őket, és tényleg gyulladást okoznak. Amikor eltávolítják őket az epehólyagból, a fájdalom megszűnik – de az emésztési problémák és más fájdalmak megmaradnak.
Az igazság nyilvánvaló. Azoknál az embereknél, akiknél az epehólyagot műtétileg eltávolították, még mindig zöld, epével burkolt kövek ezrei találhatók, és bárki, akit ez érdekel, és felboncolja a köveit, láthatja, hogy koncentrikus körökben lévő koleszterinkristályok mutatják az „epekövek” valódi természetét.


Megfázás, torokfájás, tüszős mandula / garatgyulladás:


Tünetek: fájdalmas nyelés, piros garat, esetleg gennyhólyagocskák (tüszők) a mandulán és/vagy a garaton, sárgás-zöldes orrváladék, esetleg láz.

 • Vásároljunk AROMAX márkájú Citromolajat (illóolaj, amit párologtatáshoz szoktunk használni, nem keverendő össze a Citromfű olajjal!)
 • Egy teáskanál cukorra csepegtessünk a citromolajból 6-7 cseppet, és evés után szopogassuk el, napjában háromszor.
 • C-vitaminból 2-3x1000 mg naponta maximum 1 hétig.

A Citromolaj nyugodtan fogyasztható belsőleg is, de 2 hétnél tovább ne szedjük!

Bigelbauer Pál Gyógyító illatok című könyvében a következők olvashatók a citromolajról:

„… A citromhéj illóolajának gőze
a meningococcust ( a fertőző agyhártyagyulladás kórokozóját 15 perc alatt,
a tífusz kórokozóját egy órán belül,
a pneumococcust (a lebenyes tüdőgyulladás kórokozóját) két-három óra alatt,
a staphylococcus aureust (a bőrgennyesedést, száj-, garatüreg-gyulladást, ételmérgezést, iatrogén fertőzést okozó gennykeltő baktériumot) két óra alatt,
a streptococcus haemolyticust (a mandulagyulladást, a skarlátot, orbáncot, gyermekágyi lázat, reumás lázat okozó baktériumfajt) pedig három  órától tizenkét óráig terjedő időszak alatt pusztította el.

A tiszta citromhéj illóolaj a baktériumtenyészetekre közvetlenül cseppentve:
- a staphylococcusnak és a tífusz kórokozójának pusztulását 5 percen belül előidézte, míg
- a diftériabaktérium elpusztításához 20 perc kellett.”

 • 3-6 éves korig 3x3 cseppet használjunk.
 • 2 éves kor alatt ne használjuk belsőleg! Ilyenkor az ú.n. száraz inhalációt alkalmazzuk: egy papír zsebkendőre csepegtessünk 3-4 csepp Citromolajat és kérjük meg gyermekünket, hogy szájon és orron keresztül szippantson jó mélyeket a zsebkendőről. Vigyázzunk, hogy közvetlenül ne érjen a bőrhöz, mert marhatja a bőrt.
 • Éjszakára cseppenthetünk a feje mellé a lepedőre is (ahol nem érintkezhet a bőrrel).


Arcüreggyulladás, megfázás:


Tünetek: fájdalmas nyelés, piros garat, esetleg gennyhólyagocskák (tüszők) a mandulán és/vagy a garaton, sárgás-zöldes orrváladék, esetleg láz, de társulhat fejfájással, illetve  az arc és homlok fájdalmával.

 1. A "Megfázás, torokfájás, tüszős mandula/garatgyulladás" -nál leírtak szerint használjuk a citromolajat.
 2. Főzzünk meg egészben egy közepes burgonyát, majd vágjunk le belőle 3db ujjnyi vastag karikát. Amilyen melegen elbírjuk viselni, helyezzünk fel egyet-egyet az orrunk két oldalára, és egyet a két szemöldökünk közé, majd takarjuk le egy frottírtörölközővel. Pihenjünk így egészen addig, amíg a krumpli ki nem hűl. Naponta többször javasolt megismételni.Kisebb gyermekeknek alvás alatt érdemes megcsinálni, mert 15-20 percet nem fog sikerülni egyhelyben tartani őket.


Felfázás, hólyaghurut, petefészekgyulladás:


Tünetek:  alhasi fájdalmak, gyakori vizelési inger, esetleg égő/csípő érzés vizeletürítéskor.

Szintén próbálkozhatunk a citromolajjal, de ajánlott 3x1 szem  Grepofit  és 3x1 szem Flavocel is. Ha gyakran visszatérő petefészek gyulladásról van szó érdemes beszedni egy üveg Gynexet 3x3 csepp 1 hétig, 3x6 csepp 1 hétig, 3x9 csepp 1 hétig, 1 hét szünet, majd 3x6 csepp 3 hétig, 1 hét szünet, 3x3 csepp, amíg el nem fogy.

2-3 kg sót terítsünk szét egy zománcos tepsiben, majd toljuk be a sütőbe, amíg át nem forrósodik. Miután kivettük a sütőből, terítsünk rá egyrétegű szalvétát, és mezítláb tegyük rá a talpunkat. Takarjuk le a lábunkat egy vastag takaróval (hogy minél később hűljön ki a só), és olvasgassunk, hallgassunk zenét …stb. és hagyjuk, hogy a meleg „kinyomja” belőlünk a gyulladást. Ugyanis a kínai gyógyászat szerint a betegségek alulról fölfele, és belülről kifele távoznak a szervezetből.
Naponta többször is alkalmazzuk, ha van rá lehetőségünk.


Ízületi és izomfájdalmak, hátfájás, lapockatáji fájdalom, a váll és a karok fájdalma:


Tapasztalatom szerint az  ízületi és izomfájdalmak nem minden esetben mozgásszervi eredetűek. A kínai gyógyászat szerint minden belső szervhez kapcsolódnak más szervek is, ill. a belső szerveknek van egy külső megnyilvánulásuk. Jelen esetben az izmok, inak a MÁJ-hoz tartoznak, és amennyiben májunk nem funkcionál megfelelően, többek között mozgásszervi panaszaink lehetnek (a negatív májfunkciós vagy UH-os lelet nem mérvadó). Ilyenkor elsődleges a májtisztító kúra elvégzése, amit legalább 2 havonta ismételjünk meg. Javasolt 3x1 szem Skeletin szedése. A panaszoktól függően szükség lehet másfajta terápiákra is, ezért tanácsos szakemberhez fordulni.


Pattanásos (aknés) bőr, furunkulus, tályog:


Mindhárom esetben gennykeltő baktériumok szaporodtak el a szervezetben, ezért bátran használjuk a Citromolajat belsőleg, külsőleg pedig az alábbi keveréket:

30 ml 40 %-os alkohol
1,5 dl desztillált víz,
5 csepp citromolaj,
5 csepp levendulaolaj

Jól rázzuk össze, és ezzel a tonikkal naponta 2-3-szor mossuk le az érintett területet.

Nagyon fontos a máj megtisztítása, mert a faggyúmirigyek a kínai gyógyászatban a májhoz tartoznak, ezért végezzünk legalább 2 havonta májtisztító kúrát. Fontos továbbá a tüdő és a vastagbél megtisztítása, mert ezen szervek terheltsége befolyásolják a bőr állapotát.


Fülfájás, középfülgyulladás:

Készítsünk vattából egy akkora tampont, amit majd a fülbe tudunk helyezni. Fém mokkáskanálba csepegtessünk 3-4 csepp (AROMAX) levendulaolajat, és gyufa vagy öngyújtó segítségével langyosítsuk meg. Itassuk fel a vattával és helyezzük a fülbe.
Mivel a kínai gyógyászat szerint a vese a fülre nyílik, ezért hasznos lehet a meleg só taposás, (t.i. a vese meridián a talpról indul), illetve a fül mellett a vesét is melegítsük.

Kövirózsa  alsó húsos levelét mossuk meg, majd hegyes kés, vagy fogvájó segítségével karcoljunk 2-3 hosszanti csíkot a levélbe, majd a levét nyomjuk közvetlenül a fülbe. (A másik oldalunkra feküdjünk, mert különben kicsurog a fülből). Másnap paraffin vagy babaolajjal (ha nincs otthon jó az olívaolaj is) töröljük ki alaposan, mert rászáradhat a dobhártyára. Esetleg langyos vizet is spriccelhetünk a fülbe.

Amennyiben van otthon ezüstkolloidunk bátran csepegtessünk a fülbe 1-1 cseppet. (Az ezüstkolloid nagyon hatékony baktérium-, gomba-, és vírusölő. Bármilyen betegségnél használhatjuk. Szerintem nem hiányozhat a házi patikából! Még orrcseppként is megállja a helyét.)


Körömgomba kezelése:

A köröm gombásodása minden esetben a belső egyensúly felborulását jelzi. Nem elég tehát csupán külsőleg irtani a gombát, belülről is nagytakarítást kell végeznünk, és pótolni a hiányokat. Első dolgunk legyen a májtisztító kúra elvégzése.
Kezdjünk el egy ezüstkolloid kúrát (legalább 1-2 hónapig igyunk napi 3x1 teáskanálnyit, étkezés előtt 20-30 perccel). A kúra 2. hetében kezdjünk el szedni valamilyen bélflóra regenerálót nagy dózisban, (min. 3 hónapig, de lehet folyamatosan is) de ügyeljünk rá, hogy az ezüstkolloid és a probiotikum 2 órán belül ne találkozzon egymással!

Az érintett területet áztassuk meleg ecetes vízben legalább 10 percig, majd fújjuk le ezüstkolloiddal. Zoknit vagy egyéb ruhaneműt csak 5-6 perc eltelte után húzzunk, mert így nem itatjuk fel bőrünkről a kolloidot. Fontos, hogy a gombás terület környékét is kezeljük!
Ezt a kúrát hosszú ideig kell alkalmazni, hiszen a gombás rész a köröm lenövésével fog teljesen eltűnni.

Az étkezési szokások átalakítására is szükség lesz. Kerüljük az édességeket, a tésztaféléket, péksüteményeket, az alkoholt, és a szénsavas italokat. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, amit lehet nyersen – ez nagyon fontos a sav-bázis egyensúly helyreállítása érdekében.